Rakennuksien oikaisu polyuretaani­menetel­mällä sekä paineilmanosto­tyynyillä

Rakennuksen oikaisu on mahdollinen hyödyntäen polyuretaanimenetelmää. Rakennuksen painuminen on voinut jo luonnollisesti pysähtyä useita vuosia sitten, sillä maapohja tiivistyy rakennuksen alla rakennuksen omalla painolla ja stabilisoituu ajan mittaan, jos maaperää ei häiriinnytetä. Koko rakennus on mahdollista oikaista polyuretaanimenetelmää hyödyntäen. Tällöin ennen töiden aloittamista huomioidaan rakennuksen rakenteet, pinta-ala, paino, ikä, painumamäärä sekä maapohjan laatu.

Perustusten alle asennetaan tasaisin välein paineilmanostotyynyjä. Yksi tyyny pystyy nostamaan jopa yli 30 000 kg painavan kuorman. Kun työ suunnitellaan huolella ja toteutetaan tarkasti, saadaan perustuksiin tasainen paine, joka ei väännä eikä murra rakenteita. Rakennuksen nostossa perustusten alle muodostunut tyhjä tila täytetään kovapolyuretaanivaahdolla, jonka varaan suoristettu rakennus tuetaan. Samanaikaisesti rakennuksen sisäpuolella oikaistaan lattiarakenteita lattiannostomenetelmää hyödyntäen. Rakennuksen oikaisua valvotaan huolellisesti lasermittalaittein.

Työnkulku pääpiirteittäin rakennuksen oikaisutyössä polyuretaani­menetelmällä:

  • Arvioidaan syy rakennuksen painumiselle
  • Selvitetään nostoprosessi mm. rakenteet ja painumamäärä
  • Tehdään työsuunnitelma nostomenetelmän mukaisesti
  • Aloitetaan rakennuksen oikaisutyö
  • Nostotyön seuranta lasermittalaittein
  • Lopputarkastusmittaukset

Tärkeää!

Ennen rakennuksen oikaisuprosessia kohteeseen tutustutaan etukäteen paikanpäällä tai/sekä dokumenttien avulla. Tärkeää on selvittää asiakkaalle menetelmän soveltuvuus ja eri nostomenetelmien edut.